logo


Królik na dziko PDF Drukuj Email

Składniki:

2 kg mięsa z królika

20 dag słoniny

2 łyżki smalcu

1 łyżka mąki

1 szklanka śmietany

sól

Bejca:

½ szklanki octu

2 cebule

1 liść laurowy

8 ziaren ziela angielskiego

5 ziaren jałowca

Wykonanie:

Na 2-3 dni przed pieczeniem mięso zabajcować: szklankę wody połączyć z octem, dodać pokrojoną cebulę oraz pozostałe przyprawy, całość zagotować i wystudzić. Tuszki dokładnie umyć, podzielić na porcje i ułożyć w emaliowanym garnku lub kamiennym naczyniu, zalać ostudzoną zalewą. Pozostawić w chłodnym miejscu; mięso codziennie obracać. Wyjęte z bejcy mięso opłukać, zdjąć błony, naszpikować słoniną i posolić. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, ułożyć mięso, polać tłuszczem, podlać ½ szklanki wody i wstawić do gorącego piekarnika. Piec około 2 godzin, do miękkości, podlewając sosem z pieczenia, uzupełniając w razie potrzeby wodą. Miękkie mięso pokroić i ułożyć na półmisku. Sos podprawić mąką ze szklanką śmietany. Takim sosem polać mięso.

 

Bożena Błaszczyńska

KPODR Minikowo

 


Stworzone dzięki Joomla!. Designed by: free joomla templates 1.5 vps Valid XHTML and CSS.